Ads 468x60px

Labels

21 Haziran 2011 Salı

29 Tarım Kooperatifini Kadınlar Yönetecek...

Tarım sektöründe eskiden daha çok ‘ücretsiz işçi’ olarak çalışan bayanlar büyük aşama kaydederek yöneticiliğe soyundu. Son yedi yılda üyeleri ve yönetimi sadece kadınlardan oluşan tam 29 tarım kooperatifi kuruldu. Bu kooperatiflere bakanlık tarafından 14,5 milyon lira hibe sağlanırken, üyelerinin tamamı kadınlardan oluşuyor. Üst düzey görevliler de dahil olmak üzere personelin büyük çoğunluğu da bayan. Eğitim faaliyetleri kapsamına alınan kadın çiftçi sayısı ise 1 milyona yaklaştı.

Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) tarafından yürütülen çalışmaların sonuçlarına göre öncelikli olarak girişimciliğe talip olan bayanlarla buluşularak eğitim verildi. Sonrasında hibe sağlanarak kooperatif kurmalarına destek olundu. Kadın çiftçilerin bulundukları yerlere giden Tarım Bakanlığı ekipleri; genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili konuların yanı sıra hayvan bakımı ve beslenmesi, hayvan hastalıkları, sağım teknikleri ve hijyeni, hijyenik süt üretimi, sütün çeşitli şekillerde değerlendirilmesi, ahır bakımı ve temizliği, koyun yetiştiriciliği, arıcılık, seracılık vb. teknik konularda eğitim veriyor. Tarım Bakanlığı’nın kadınlara yönelik bir diğer uygulamasına göre tarımsal endüstrideki yatırım projelerinin yüzde 50′si hibe olarak veriliyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2011 yılı ekonomik yatırımlar projelerinin yüzde 50 hibeli kısmında, girişimcinin kadın olması durumunda artı 2 puan veriliyor. Proje kapsamında, makine-ekipman alımlarında çiftçilik yapan kadın girişimciler, müracaat ettikleri takdirde 35 çeşit makinenin alımında yüzde 50′lik hibe destekten yararlanabiliyor. Öte yandan kadın çiftçilere yönelik eğitim faaliyetleri kapsamında 2004 yılından geçen yılın sonuna kadar 791 bin 52 kadın çiftçiye eğitim verildi. Bu yıl gerçekleştirilen eğitimlerle birlikte söz konusu rakam 1 milyona yaklaşıyor.
Kaynak: Zaman
http://kobidestek.org/konu/seracilik-egitimi-veren-universitelerin-faaliyetleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

Burada sizlerle birçok girişimcilik konusunda bilgi paylaşacağız.Sitemiz güncel olmasından dolayı her gün sizi sitemize bekleriz...