Ads 468x60px

Labels

20 Haziran 2011 Pazartesi

Kobi'lerin İlacı Bulundu

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşad Zorlu'nun yaptığı araştırma sonucunda, Türkiye'de ekonominin lokomotifi olan KOBİ'leri verimsiz kılan ve kısa sürede kapanmasına neden olan sorun bulundu. Zorlu, "Bu sorun ortadan kaldırılabilirse ülke genelinde büyük bir sermaye, em
20 Haziran 2011 11:12
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşad Zorlu'nun yaptığı araştırma sonucunda, Türkiye'de ekonominin lokomotifi olan KOBİ'leri verimsiz kılan ve kısa sürede kapanmasına neden olan sorun bulundu. Zorlu, "Bu sorun ortadan kaldırılabilirse ülke genelinde büyük bir sermaye, emek ve zaman tasarrufu sağlanacak" dedi.

KOBİ'lerde verimliliğin artırılması ve performans düzeyinin yükseltilmesi ile ilgili geniş bir araştırma yapan Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşad Zorlu, KOBİ'lerin ülke ekonomisinin gelişimi açısından en önemli unsurlar arasında yer aldığını belirterek, "Çünkü KOBİ'ler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de reel sektörün esas unsuru ve Türk imalat sanayindeki işletmelerin yüzde 99'luk bölümünü oluşturuyor. Ancak Türkiye'deki işletmeleri yarısının 4 yıl içinde kapanmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Bu sebeple özellikle sanayinin gelişmediği yörelerde de KOBİ'lerin verimli ve performans açısından yüksek düzeyde faaliyet göstermesi ülke ekonomisi bakımından büyük önem taşıyor" dedi.

Araştırma kapsamındaki işletmelerin yüzde 25,6'sı şahıs, yüzde 64,1'i limited ve yüzde 10,3'ü de anonim şirketlerden oluşuyor. Yine bu işletmelerin yüzde 78,2'sinin yeni kuruluş, yüzde 12,8'nin aileden devir, yüzde 6,4'nün de üçüncü kişilerden devir olduğu görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre, KOBi'lerin verimlilik ve performans düzeyleri sanayinin gelişmiş olduğu bölgelere göre oldukça geri durumda. Ancak Anonim şirketler limited şirketlere göre, limited şirketler de şahıs şirketlerine göre daha verimli ve performans düzeyinin yüksek olduğu tespit ediliyor. Araştırmadaki en önemli tespit ise KOBİ'lerin işletmeler açısından uygulanabilir ve genel kabul görmüş olan kuruluş aşamalarına riayet etmeden yasal statü kazanması ve kurumsal yönetişim ilkelerine uygun davranmadıkları. Araştırmaya göre kuruluş aşamalarına riayet eden işletmelerin verimliliklerinin bu aşamalara uymayan işletmelere göre yüzde 67 oranında daha yüksek olduğu ortaya konuluyor. Yine kurumsal yönetişime uygunluk düzeyi daha yüksek olan işletmelerin performanslarının daha hızlı arttığı belirtiliyor.

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Kürşad Zorlu ise, bu sonuçlardan hareketle şu tespit ve önerileri getirdi:

"Bu araştırmada temel gayemiz, 'Kırşehir gibi sanayinin ve kitlesel üretimin yaygın olmadığı ve henüz yeni geliştiği yörelerdeki işletmeler, neden çabuk sona eriyor?', 'Verimlilik düzeyleri neden düşük?', 'Bu durumun kurumsal yönetimdeki eksiklikle bir ilgisi olabilir mi?' sorularına cevap aramaya çalıştık. Araştırmadan elde edilen bulgular hipotezlerimizi doğruladı. Bu sonuçlar aslında Türkiye'deki ulusal verimlilik ve performans düzeyinin de yükseltilebilmesinin en önemli araçlarından birisini tespit edebilmemize olanak sağlıyor. Eğer yetkililer bu iki husus konusunda işletmeleri yönlendirilebilirlerde ülkede çok ciddi oranda sermaye, emek ve zaman tasarrufu gerçekleştirilebilecektir. Özellikle bu yörelerde İş-Kur, TUBİTAK, KOSGEB gibi KOBİ'lerle iletişim halinde olan kurumların, girişimcilerin daha işletme kurma düşüncesi ortaya çıktığı esnada profesyonel destek almasını sağlayacak destek ve programlar geliştirmesi büyük önem taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

Burada sizlerle birçok girişimcilik konusunda bilgi paylaşacağız.Sitemiz güncel olmasından dolayı her gün sizi sitemize bekleriz...